Tegemoetkoming Energiekosten

Update 14-11-2022

Een voorwaarde voor de TEK was dat een ondernemer jaarlijks meer dan 5.000 kuub gas of 50.000 kwh elektriciteit moest verbruiken om in aanmerking te komen voor de TEK. Deze voorwaarde is geschrapt.

Update 9-11-2022

De voorwaarde dat de energiekosten tenminste 12,5% van de omzet moesten bedragen is door het kabinet aangepast in 7%. De verwachting is hierdoor dat er meer kleinere bedrijven voor de regeling in aanmerking zullen komen.

 

31-10-2022

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale kosten. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt het energie-intensieve mkb meer adem om haar bedrijfsmodel toekomstbestendig te maken.

TEK is nog niet open, u kunt nog geen aanvraag doen.

Voor wie

TEK is bestemd voor energie-intensieve mkb-ondernemingen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor TEK moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Uw onderneming voldoet aan de Europese mkb-definitie. Wilt u weten of uw bedrijf hieraan voldoet? Gebruik de mkb-toets;
  • Uw onderneming staat ingeschreven bij het Handelsregister;
  • Uw onderneming verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit.
  • Uw onderneming is een energie-intensieve mkb-onderneming, waarbij minimaal 12,5% van de omzet bestaat uit energiekosten.
  • Uw onderneming heeft minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van minder dan € 50 miljoen.

Hoe wordt uw subsidiebedrag berekend?

Uw subsidie is 50% van de kostenstijging van uw energieverbruik. Wel moet uw kostenstijging hoger zijn dan € 1,19/m³ gas en € 0,35/kWh elektriciteit. Dit noemen we de drempelprijs.

Hierbij geldt:

  • U ontvangt maximaal € 160.000,- subsidie. Voor landbouwbedrijven geldt een maximum van € 62.000;
  • U krijgt maximaal 50% van uw totale energiekostenstijging (boven de drempelprijs);
  • Omdat deze tegemoetkoming onder de Europese staatssteunregels valt, wordt gekeken naar het totaalbedrag per onderneming, niet per energiecontract of per locatie.

 Aanvragen

U vraagt TEK aan over de periode 1 november 2022 tot en met december 2023. TEK moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Daardoor gaat TEK mogelijk pas in het 2kwartaal van 2023 open. Op dat moment kunt u met terugwerkende kracht aanvragen.

Denkt u voor deze regeling in aanmerking te komen, laat het ons weten. Wij helpen hier graag bij. Mail naar info@companium.nl of bel met 0591-714372

Esther Wiekens

Esther Wiekens

Voor

Bekijk andere nieuwtjes

U kunt nooit minder leren.

Kamervragen voordelen familiehypotheek

Kamervragen voordelen familiehypotheek

De staatssecretaris van Financiën heeft Kamervragen beantwoord over een artikel in de media van De Nederlandsche Bank. Volgens dat artikel is het voordeel van een familiehypotheek groter dan de...